De publieke omroep heeft een belangrijke rol in onze democratie. Betrouwbare journalistiek is in tijden van fake news belangrijker dan ooit. Om die rol te kunnen blijven vervullen moet de NPO hervormen. Tweede Kamerlid Claire Martens deelt haar plannen om de publieke omroep efficiënter, transparanter en toekomstbestendig te maken.
Volgens Claire Martens is het huidige systeem, met negen omroepverenigingen, dertien omroepen en twee taak omroepen, onnodig complex en veel te duur. Daarom wil ze bijvoorbeeld dat ondersteunende afdelingen worden samengevoegd, minder omroepen en minder bestuurslagen. Zo wordt de organisatie efficiënter, besparen we belastinggeld en blijft er meer geld beschikbaar voor wat écht belangrijk is.
Daarnaast benadrukt ze dat de NPO niet langer achter mag blijven in het digitale tijdperk. Jongeren kijken nieuws en media vooral online, maar juist daar loopt de publieke omroep achter. Daarom wil ze dat de NPO inzet op snelle digitalisering, zodat de NPO ook nieuwe generaties weet te bereiken.
Tegelijkertijd moet de publieke omroep zich beperken tot de kerntaken: journalistiek, het uitzenden van nationale (sport)evenementen en educatie. Belastinggeld is niet bedoeld om te investeren in programma’s die concurreren met commerciële zenders.
Daarnaast vraagt Claire Martens om meer transparantie over de kosten van programma’s en salarissen. Het is onacceptabel salarisconstructies leiden tot exorbitante hoge salarissen. Misbruik van belastinggeld door buitensporige salarissen moet hard worden aangepakt, zodat het geld terechtkomt waar het nodig is.
Met onder andere deze plannen wil Claire Martens de publieke omroep toekomstbestendig maken. Minder verspilling, focus op de kerntaken en meer transparantie kunnen ervoor zorgen dat de publieke omroep haar belangrijke rol in onze democratie kan blijven vervullen. Zonder onnodig hoge kosten.
Lees hier het volledige plan van Tweede Kamerlid Claire Martens.