Europese verkiezingen 2024
Op donderdag 6 juni 2024 zijn in Nederland de verkiezingen voor het Europees Parlement. Ook alle andere 26 lidstaten van de Europese Unie gaan in juni naar de stembus.
Lijsttrekker Europese verkiezingen 2024
Malik Azmani is officieel verkozen tot lijsttrekker van de VVD bij de Europese verkiezingen van 2024. Ook de rest van onze kandidatenlijst is vastgesteld door onze leden.
Bekijk hier onze kandidatenlijst.
Verkiezingsprogramma Europese verkiezingen 2024
De leden van de VVD hebben het verkiezingsprogramma Voor een slagvaardig Europa voor de verkiezingen voor het Europees Parlement in 2024 vastgesteld.
Lees hier het verkiezingsprogramma.
Zetels Europees Parlement
Het Europees Parlement bestaat in totaal uit 705 zetels. Nederland vult er daarvan 29. Die 29 zetels staan dus op het spel bij de Europese verkiezingen in Nederland. Als de verkiezingsuitslag van de Europese verkiezingen bekend is, weet elke partij hoeveel zetels zij heeft in het Europees Parlement.
Fracties Europees Parlement
Aan de Europese verkiezingen doen gewoon Nederlandse partijen mee die je ook kent uit de landelijke politiek, zoals de VVD. In het Europees Parlement vormen de gekozen leden van die partij een delegatie. Die delegatie kan zich aansluiten bij een fractie met delegaties van partijen uit andere landen. Als liberale partij maakt de VVD-delegatie in het Europees Parlement deel uit van de liberale Renew Europe-fractie. Daarin zit bijvoorbeeld ook de partij van de Franse president Macron.
Fractievoorzitter
De fractievoorzitter van een fractie in het Europees Parlement wordt gekozen door de leden van die fractie. De fractievoorzitter kan dus een Nederlander zijn, maar het hoeft niet. De VVD-delegatie kiest zelf haar delegatieleider. Normaal gesproken is dat na de verkiezingen opnieuw Malik Azmani, want hij is ook de lijsttrekker.
Europees Parlement, Europese Commissie en Europese Raad
Het Europees Parlement wordt rechtstreeks gekozen. Het werkt in de EU samen met de Europese Raad en de Europese Commissie om Europese wetten te maken.
De Europese Raad bestaat uit de regeringsleiders van de lidstaten. Daar gaat de Nederlandse premier dus naartoe als er een Eurotop is. De Europese Commissie bestaat uit Eurocommissarissen, een soort ministers. Elke lidstaat mag er één aanwijzen. De Nederlandse Eurocommissaris is nu nog Wopke Hoekstra. Na de Europese verkiezingen wordt er een nieuwe Europese Commissie samengesteld. Het Europees Parlement verhoort de kandidaat-Eurocommissarissen voor hun benoeming.
Op de hoogte blijven?
Volg ons op de volgende kanalen: