Inloggen Lid worden

Dierendagplan Thom van Campen

4 oktober 2024

Buldogs krijgen steeds plattere snuiten en de pootjes van teckels worden steeds korter. Jarenlang is er weggekeken van het doorfokken van huisdieren op extreme kenmerken, met desastreuze gevolgen voor hun gezondheid. Meer dan de helft van de honden en katten komt bij de dierenarts terecht vanwege erfelijke aandoeningen en schadelijke uiterlijke kenmerken. Daarom slaan wij vandaag, op dierendag, alarm voor de gezondheid van onze trouwe viervoeters.

De problemen met de gezondheid van huisdieren gaan verder dan alleen het fokken. De hele zorgketen voor dieren verdient onze aandacht: van de lokale dierenarts tot de grote dierenklinieken, en van fokkers tot dierenliefhebbers.

De VVD heeft al belangrijke stappen gezet om het welzijn van dieren te verbeteren, zoals:

  • Het levenslange houdverbod voor dierenbeulen.
  • Het tegengaan van de handel en import van doorgefokte huisdieren.

Maar daar stoppen we niet. We blijven werken aan nieuwe voorstellen om het welzijn van dieren verder te verbeteren.

Dierenartsen kunnen steeds meer doen voor de gezondheid van huisdieren met specialistische behandelingen. Dat is natuurlijk goed nieuws, maar het kan de diergeneeskunde ook ontzettend duur maken. Veel huisdiereigenaren weten maar al te goed hoe het voelt: je schrikt je rot van de rekening, omdat vooraf niet duidelijk was wat de behandeling zou kosten. Toch betalen ze, want de gezondheid van hun huisdier is alles waard. De VVD vindt dat dit anders moet. Het is belangrijk dat een eigenaar vooraf goede keuzes kan maken over de juiste zorg. Wij willen dat de sector afspraken maakt over transparante tarieven, zodat diereigenaren niet meer voor verrassingen komen te staan.

Soms is er sprake van spoed en heb je geen tijd om te kiezen naar welke dierenarts je gaat. Of er is überhaupt weinig keuze, bijvoorbeeld ’s nachts, wanneer veel praktijken gesloten zijn. Daarom willen we onderzoeken of we maximumtarieven kunnen instellen voor spoedeisende dierenhulp.

Daarnaast is het onwenselijk dat de grote dierenklinieken die ’s nachts open zijn te veel macht krijgen op de markt. Om te voorkomen dat grote dierenklinieken te veel macht krijgen op de markt, willen we dat de Autoriteit Consument en Markt onderzoek doet naar hun invloed.

Tegelijkertijd roepen we fokkers dringend op om te stoppen met het doorfokken op extreme kenmerken. Gezondheid moet altijd voorop staan, niet het uiterlijk. We willen dat fokkers kwaliteitscriteria opstellen die leiden tot een keurmerk, zodat huisdiereigenaren precies weten wat ze in huis halen. Het belangrijkste is dat huisdieren zo een lang en gezond leven krijgen.

Confidental Infomation