Inloggen Lid worden

Een jaar in de Tweede Kamer

6 december 2024

Hoe is het eerste jaar Tweede Kamerlidmaatschap? Vandaag kijken onze nieuwe Kamerleden terug op hun eerste jaar in de Kamer. We vroegen hen om terug te blikken: wat hebben ze bereikt, hoe hebben ze dit bijzondere jaar persoonlijk ervaren, en welke ambities hebben ze voor de toekomst?

Lees hieronder hoe Hester Veltman-Kamp, Wendy van Eijk-Nagel, Claire Martens-America, Wim Meulenkamp en Arend Kisteman werken aan concrete oplossingen en plannen om Nederland vooruit te helpen.

Hester Veltman-Kamp

Het afgelopen jaar heb ik me ingezet voor onderwerpen die er écht toe doen voor hardwerkende Nederlanders. Zo hebben we autorijden betaalbaarder gemaakt door accijns op brandstof te verlagen en ons gericht op betere prestaties op het spoor, waar vertragingen en uitval te vaak voorkomen. We riepen de president-directeur van de NS op het matje over de aangekondigde prijsstijging van treinkaartjes (10%) en werkten aan meer veiligheid in het OV. Dankzij onze inzet komt er een regionaal reisverbod voor overlastgevers, en we versnellen processen zodat boa’s hun werk beter kunnen doen.

Ook behaalden we succes met strengere regels voor fatbikes, waaronder een helmplicht en minimumleeftijd van 14 jaar. Verkeersveiligheid blijft prioriteit: we pakken verkeershufters harder aan en zetten in op maatregelen zoals het alcoholslot.

Voor ondernemers in zero-emissiezones vroegen we meer tijd om over te stappen, gezien de uitdagingen met laadinfrastructuur en kosten. Ons voorstel kreeg brede steun in de Tweede Kamer.

Ik kijk terug op een leerzaam en mooi jaar waarin we als fractie vrijheid en ruimte hebben beschermd, en kijk uit naar alles wat nog komen gaat!

Wendy van Eijk-Nagel

Op 6 december 2023 ben ik beëdigd als Tweede Kamerlid namens de VVD. Nu, ruim een jaar later, kan ik zeggen dat ik goed ben ‘geland’. Fijne collega’s waar ik elke dag weer van mag leren. Het was een turbulent jaar, met hele mooie bijzondere momenten, maar ook confronterend als het gaat om de lelijke kanten van de politiek. Een zoektocht naar een nieuwe balans tussen Den Haag en thuis.

Ik ben heel blij met mijn portefeuille (fiscaliteit, belastingdienst, toeslagen, douane, kinderopvang, armoede- en schuldbeleid). Hierin komt mijn fiscale achtergrond goed samen met mijn politiek-bestuurlijke ervaring. Vanuit de inhoud naar een goed debat en concrete resultaten voor inwoners en ondernemers. Ongelofelijk hoeveel mensen, organisaties en bedrijven je helpen met het delen van informatie, verhalen, kennis en kunde. Hoogtepunt was het Belastingplan 2025 dat op 14 november jl. door de Tweede Kamer is aangenomen. Hieraan hebben ongelofelijk veel mensen een bijdrage geleverd.

De afstand tussen Den Haag en thuis is te groot en de agenda van de Tweede Kamer te onvoorspelbaar om dagelijks op en neer te reizen. Sinds een paar maanden heb ik een eigen plekje in Den Haag waar ik doordeweeks verblijf. Ik kijk erg uit naar het kerstreces, waarin ik meer tijd kan doorbrengen met mijn man en onze zoon, familie en vrienden. En ik kijk nog meer uit naar 21 januari om onze dochter weer te zien die een half jaar in Australië heeft gestudeerd en rondgereisd.

In 2025 staan twee belangrijke onderwerpen hoog op mijn agenda. Er komt een nieuw financieringsstelsel voor bijna gratis kinderopvang. De vergoeding voor kinderopvang wordt inkomensonafhankelijk voor werkende ouders. Ook wordt de vergoeding direct aan de kinderopvangorganisatie betaalt. Zo zijn er geen terugvorderingen meer bij ouders. Daarnaast wordt er eindelijk een serieuze start gemaakt met een hervorming van het toeslagen- en belastingstelsel. Een mooie kans om mijn visie op een toekomstbestendig en liberaal belastingstelsel te kunnen delen.

Claire Martens-America

De overstap van het bedrijfsleven naar fulltime politiek was spannend. Ondanks dat ik jaren actief was in de gemeentepolitiek is dit nieuw. Maar nieuw weerhoudt mij niet en met de ambitie om te timmeren aan ons vestigingsklimaat voelde dit als een juiste en eervolle stap. Mijn werkervaring komt van pas en binnenkomen in een team met ervaren collega’s maakt de landing prettig.

Als woordvoerder Economische Zaken, Onderwijs en Media ben ik direct aan de slag gegaan. Binnen de onderwijsbegroting hebben we bijvoorbeeld een numerus fixus op Engelstalige opleidingen ingevoerd, waardoor universiteiten de instroom van internationale studenten beter kunnen beheersen.

Ook werkte ik aan een stabiel vestigingsklimaat met voorspelbaar langetermijnbeleid. We hebben lastenverzwaringen voor bedrijven teruggedraaid en zetten stappen om de kloof tussen politiek en bedrijfsleven te verkleinen. Want ons innovatieve bedrijfsleven bouwt mee aan een sterker Nederland. Dankzij hun inzet kunnen we onze goede voorzieningen blijven betalen en dat verdient veel meer waardering vanuit Den Haag.

Ik ben overtuigd dat de portefeuille onderwijs (en specifiek mbo) en Economische Zaken parallel lopen. Ons onderwijs moet aansluiten op de economie en samenleving van de toekomst. We moeten durven kijken naar ons opleidingsaanbod en talenten verleiden voor bepaalde vakgebieden. Waarbij soms het belang van de onderwijsinstellingen niet hetzelfde is als het belang van de student of ons land.

De publieke omroep speelt een cruciale rol in onze democratie, zeker in tijden van fake news. Om die rol te behouden, moet de NPO hervormen. Na vele gesprekken en werkbezoeken heb ik, bij gebrek aan urgentie, zelf een plan geschreven. Dit werpt al vruchten af: de eerste voorstellen zijn aangenomen om de publieke omroep efficiënter, transparanter en toekomstbestendig te maken.

Ik ga door met deze route. Kritisch, constructief en altijd komen met eigen plannen. Er is zoveel te doen! Samen met ons sterke VVD-team zet ik me vol in voor Nederland!

Wim Meulenkamp

Het afgelopen jaar heb ik mij mogen inzetten op de prachtige portefeuille van visserij, zaadveredeling, biotechnologie, glastuinbouw en ruimtelijke ordening. In dat jaar heb ik mooie resultaten kunnen neerzetten.

Zo heb ik al vlak na mijn aantreden als Kamerlid een motie over de zaadveredelingssector unaniem aangenomen gekregen. Dit is een sector waar maar weinig mensen in Nederland van hebben gehoord, maar die wel van levensbelang is voor de voedselzekerheid van de toekomst. Vaak zijn het Nederlandse familiebedrijven die zich bezighouden met maken van nieuwe en het verbeteren van zaden. Zodat zaden beter bestand zijn tegen veranderende weersomstandigheden en ziektes en plagen. Jaarlijks investeren deze familiebedrijven miljoenen aan onderzoek en innovatie. Die kennis en kunde is voor Nederland van strategisch belang. Daarom heb ik de minister middels mijn motie gevraagd om deze sector beter te gaan beschermen en ervoor te zorgen dat deze niet kunnen worden opgekocht door landen als Rusland en China. Begin 2025 zal hiervoor een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer komen. Een mooi resultaat waar ik enorm blij mee en trots op ben!

Daarnaast heb ik onlangs tijdens de begrotingsbehandeling van het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) een motie aangenomen gekregen die oproept om de “Ladder duurzame verstedelijking” voor minstens 5 jaar buiten werking te stellen voor woningbouw. Deze regel heeft namelijk een vertragende werking op het bouwen van woningen. De minister heeft nu van de Tweede Kamer de opdracht gekregen om dit voor de zomer te regelen. Hierdoor kan er weer meer buiten de bebouwde kom worden gebouwd. Zodat we sneller en meer woningen kunnen bouwen.

Arend Kisteman
Als ondernemer stroopte ik graag mijn mouwen op, pakte ik dingen aan. Als ik een kans zag ging ik ervoor. Deze mentaliteit heb ik meegenomen naar Den Haag. Als ondernemer besef ik als geen ander wat ondernemers dagelijks meemaken. Door de vele regels is voor veel ondernemers het plezier in ondernemen kwijtgeraakt. In mijn werkzaamheden heb ik hier veel aandacht voor kunnen vragen en moeten de RI&E, werken met gevaarlijke stoffen, en de CO2 besparingsplicht, door aangenomen moties, voor ondernemers veel werkbaarder worden gemaakt. De ondernemer staat in Den Haag weer positief op de agenda!

De ondernemer zal in mijn werk altijd op één blijven staan. We kunnen hen vertrouwen. Dat moeten we niet alleen zeggen, maar ook in onze daden laten merken. Daarom wil ik de komende periode veel meer onnodige regels voor ondernemers afschaffen of werkbaarder maken. Door onder andere de politieke cafés met Dilan blijven de lijntjes met de ondernemers kort en worden wij constant gevoed met nieuwe informatie. Ondernemen moet weer leuk worden!

Confidental Infomation