Inloggen Lid worden

Thierry Aartsen: onduidelijke wet zorgt voor onrust zzp’ers

12 september 2024

De VVD maakt zich, samen met meer dan een miljoen zzp’ers in dit land, enorme zorgen.

Vanaf 1 januari dreigt de belastingdienst volledig te gaan handhaven op basis van een negen jaar oude wet die schijnzelfstandigheid aanpakt.

Dat klinkt heel goed, maar het betekent dat 1.2 miljoen mensen die nu als zelfstandige werken gecontroleerd kunnen worden en het risico lopen op boetes. De wet die hiervoor negen jaar geleden is gemaakt is totaal onduidelijk, waardoor niemand meer zeker weet of hij of zij dan nog mag werken als zelfstandige.

Als gevolg van deze onzekerheid dreigt nu al 25% van de zelfstandigen hun opdrachten en daarmee hun inkomen te verliezen.

Natuurlijk is het van belang dat er gecontroleerd wordt, juist om kwetsbare mensen die nu gedwongen in een constructie van schijnzelfstandigheid zitten te beschermen. Dat is het idee achter de wet, én achter een wet die nog in de maak is, om duidelijkheid te scheppen in deze wirwar. Maar volledig handhaven op basis van deze oude wet is heel onverstandig en gaat bovendien leiden tot het tot stilstand komen van heel veel processen bij de overheid. Zo draait de afdeling van de belastingdienst die de compensatie voor de slachtoffers van de toeslagenaffaire regelt vrijwel helemaal op zzp’ers. Deze mensen zouden vanaf 1 januari niet meer zo mogen werken.

Er moet een zachte landing komen. Het kabinet heeft al toegezegd om een jaar lang geen boetes uit te delen. Dat is een goed begin, maar er is veel meer nodig.

De VVD wil dat we, totdat alles duidelijker is, alleen risicogericht gaan handhaven. Waarom de hele markt schrik aanjagen, terwijl we wel weten waar de problemen zitten?

Zo hebben we voorgesteld om in bepaalde sectoren te beginnen met handhaving. Daarnaast willen we dat er een vorm van modelovereenkomsten mogelijk blijft.

Ook kunnen we denken aan handhaving onder een bepaald tarief. Daar is immers de kans op uitbuiting en schijnconstructies veel groter.

Het kabinet zal deze voorstellen serieus moeten nemen om te voorkomen dat meer dan een miljoen mensen in de zorgen of daadwerkelijke problemen komen én dat overheidsdiensten als de belastingdienst, het IND of het COA stilvallen.

 

Confidental Infomation