Inloggen Lid worden

Uitstel zero-emissiezones voor ondernemers

22 oktober 2024

Per 1 januari 2025 mogen gemeenten zero-emissiezones invoeren, waardoor vervuilende bestelbussen of vrachtwagens bepaalde gebieden niet meer mogen betreden.

Dat betekent dat ondernemers voor een keuze komen te staan: of een elektrische bus aanschaffen, die voor veel ondernemers te duur is en niet praktisch vanwege een gebrekkige laadinfrastructuur, of geen werk meer in stedelijke gebieden uitvoeren. Voor de VVD is het belangrijk dat ondernemers kunnen doen waar zij echt goed in zijn, ondernemen.

Daarom heeft de VVD het kabinet verzocht om te werken aan een landelijke uitzondering voor ondernemers tot 2029. Deze uitzondering leidt wat de VVD betreft niet tot afstel, want de doelen voor schonere lucht blijven staan. De VVD wil echter wel dat iedereen de transitie mee kan maken, en met de huidige zero-emissiezones is dat niet het geval. Om te zorgen dat Nederland nu en in de toekomst welvarend blijft, zijn mkb’ers keihard nodig. Zij zorgen namelijk voor banen en het geld dat nodig is voor bijvoorbeeld de politie, zorg en wegen. De VVD wil daarom dat mkb’ers ruim baan krijgen om te ondernemen.

Confidental Infomation