Inloggen Lid worden

Veiligheid en recht

In Nederland leven we in een democratische rechtsstaat waarin iedereen veilig en vrij zichzelf moet kunnen zijn. Vrijheid en veiligheid horen hand in hand te gaan. Helaas zien we dat de georganiseerde misdaad zich steeds meer in onze samenleving heeft genesteld. Hier moeten we ons met preventie, straf en verstoring van criminele verdienmodellen krachtig tegen beschermen. Daarom blijven we ons inzetten om Nederland voor iedereen veiliger te maken. Niet alleen op straat, maar ook in de digitale wereld.

Doe ook wat nodig is
Georganiseerde misdaad. Een vrij en veilig land.

We kunnen in Nederland niet meer naïef zijn over de georganiseerde misdaad.

Alleen al de moorden op onschuldige mensen laten ons dat zien. Zware drugscriminelen schakelen huurmoordenaars in om hun tegenstanders uit de weg te ruimen. Daarbij vallen ook onschuldige slachtoffers. Er zijn talloze schietpartijen in gewone woonwijken. Er vinden honderden aanslagen met geïmproviseerde explosieven plaats op winkelpanden en woonhuizen.

Steeds meer politici, rechters, advocaten, burgemeesters, officieren van justitie en journalisten worden bedreigd. Zij moeten de noodzakelijke beveiliging krijgen. We geven politie en justitie alle mensen, manieren en middelen die zij nodig hebben om de daders op te sporen. Zodat de daders zwaar kunnen worden bestraft en hun netwerken worden opgerold.

De afgelopen jaren is extra geld beschikbaar gesteld en zijn al een aantal zware drugscriminelen opgepakt. Ook hebben burgemeesters meer mogelijkheden gekregen om woningen te sluiten en wordt crimineel vermogen afgepakt. Natuurlijk blijven we drugscriminelen opsporen en vervolgen, maar we grijpen liever al eerder in. Door de misdaad actief te verstoren en verdienmodellen onderuit te halen. Daarom werken we intensief samen met andere landen om witwassen en ondergronds bankieren aan te pakken. We willen dat crimineel verdiend geld ook zonder een strafrechtelijke veroordeling kan worden afgepakt. Het geld dat we afpakken van criminelen geven we weer terug aan de samenleving.

Straf. Wie zich crimineel gedraagt, verdient zo snel mogelijk straf.

We willen dat verdachten direct na hun arrestatie voor de rechter komen te staan. Als ze veroordeeld worden, willen wij dat de straf heel snel wordt uitgevoerd.

Het is goed dat de maximumstraf op doodslag onlangs is verhoogd van 15 naar 25 jaar. Dankzij de VVD kunnen criminelen niet meer automatisch vervroegd vrij komen en moeten ze vervroegde vrijlating verdienen met goed gedrag. Bovendien kunnen ze nog maar maximaal twee jaar eerder vrij komen.

Maar we zijn er nog niet. Onze straffen moeten zwaarder. Zo maken we Nederland voor de drugskartels minder aantrekkelijk vergeleken met andere landen. Ook moeten de maximale straffen in het jeugdstrafrecht worden verhoogd voor de zware jeugdcriminelen die niet terugdeinzen om zeer ernstige misdrijven te plegen. Om de samenleving te beschermen en om recht te doen aan slachtoffers en nabestaanden moeten deze straffen worden verhoogd.

Drugs. Goede voorlichting is cruciaal.

Rondom softdrugs bestaat al lang een vreemde situatie. Terwijl de verkoop van cannabis aan de voordeur van de winkel wordt gedoogd, is de inkoop aan de achterdeur illegaal. Wij willen dat slimmer regelen. Daarom wachten we eerst de uitkomsten van het huidige wietexperiment af. Als we nu als Nederland in ons eentje zouden besluiten cannabis en andere drugs te legaliseren, dan worden we aantrekkelijker voor drugscriminelen. Zij zullen zich dan in Nederland vestigen en hun drugs exporteren naar het buitenland.

Mensen zijn vooral zelf verantwoordelijk voor hun eigen gezondheid. Wij vinden niet dat de overheid alles wat slecht is voor mensen maar moet verbieden. Maar bij een effectieve preventieaanpak van drugs moet de overheid drugsgebruikers wel wijzen op die eigen verantwoordelijkheid. Mensen moet ook duidelijk gemaakt worden dat hun drugsgebruik een business in stand houdt die gerund wordt door meedogenloze criminelen. Daarom zetten we een actieve voorlichtingscampagne op waarbij samengewerkt wordt met maatschappelijke partners en werkgevers.

Hulpverleners. Van hulpverleners blijf je af.

Hulpverleners en anderen met een publieke taak verdienen respect voor de belangrijke rol die zij hebben in onze samenleving. Wij staan vierkant achter hen. Wij accepteren geweld, agressie en intimidatie absoluut niet. Van hulpverleners blijf je af. Wij willen dat belagers van bijvoorbeeld politieagenten en ambulancepersoneel niet meer weg kunnen komen met een taakstraf. Zij moeten (naast een eventuele taakstraf) altijd een gevangenisstraf krijgen.

Slachtoffers. Positie nog verder versterken.

Slachtoffers en nabestaanden hebben al genoeg leed doorstaan, juist zij hebben recht op steun en betrokkenheid van de overheid.

De afgelopen jaren hebben we ervoor gezorgd dat zij hun verhaal mogen doen tijdens de zitting. Daarnaast worden zij voor, tijdens en na het proces veel beter geïnformeerd. Over hun rechten, over de gang van zaken tijdens het proces en over de acties van de politie en het Openbaar Ministerie.

De positie van slachtoffers moet wat ons betreft nog verder worden versterkt. Slachtoffers en nabestaanden krijgen een sterkere stem bij de beslissing of iemand die levenslang heeft gekregen in aanmerking komt voor gratie. En we willen dat slachtoffers sneller verzekeraars kunnen aanspreken. Het Schadefonds Geweldsmisdrijven krijgt een grotere rol, zodat slachtoffers sneller compensatie krijgen.

Het moet makkelijker worden om thuis of op een neutrale locatie aangifte te doen. Ook moet de privacy van slachtoffers beter worden beschermd.

We willen een woonplaatsverbod voor daders van ernstige misdrijven. Zij moeten niet meer in de buurt kunnen gaan wonen of verblijven van slachtoffers en nabestaanden.

Jeugdcriminaliteit. Voorkomen dat kleine vissen grote vissen worden.

We zien vaker dat criminelen op steeds jongere leeftijd afglijden naar zware misdaad. We willen deze jongeren op een aantal manieren weer op het juiste pad krijgen. We geven ze kansen met opleidingen, stages, werk, begeleiding en zorg. Tegelijkertijd bestraffen we hun criminele gedrag. Bovendien moeten zij zelf de schade betalen, of anders hun ouders. Wij willen al op jongere leeftijd ingrijpen, dus ook onder de 12 jaar moet het mogelijk zijn om bij ernstig gedrag op te treden. Samen met scholen en ouders kijken we hoe we deze jongeren beter kunnen helpen. We voeren verplichte cognitieve testen in, zodat jongeren die hun eerste delict plegen sneller gerichte maatregelen opgelegd kunnen krijgen. Zo kunnen we voorkomen dat het echt misgaat.

Online aangejaagde ordeverstoring. Wat op straat geldt dient ook online te gelden.

Mensen denken dat ze alles kunnen maken in de onlinewereld. Dat doen ze bovendien vaak anoniem. Die tijden zijn voorbij. Het wordt tijd dat burgemeesters, politie en Openbaar Ministerie bevoegdheden krijgen om op te treden tegen online opruiing. Ook socialemediabedrijven zullen verantwoordelijkheid moeten nemen wanneer hun platforms het podium bieden voor strafbare uitingen en criminele activiteiten.

Digitale veiligheid. Weerbaar tegen cyberaanvallen.

Zonder digitale veiligheid zijn we ook fysiek niet veilig. Tegelijkertijd zien we dat onze digitale veiligheid achterloopt. Dat maakt ons kwetsbaar voor cybercriminelen en onvrije landen als China en Rusland, die ook digitaal steeds agressiever worden. Het is dus zaak om onze digitale muren te versterken en daarmee onze nationale veiligheid te beschermen. Dit doen we onder andere door onze inlichtingendiensten te versterken, beter samen te werken met bedrijven en meer dreigingsinformatie te delen. Zo voorkomen we dat cybercriminelen en staatshackers delen van onze samenleving kunnen platleggen met een cyberaanval. Ook zorgen we ervoor dat we weerbaar zijn als er een digitale crisis uitbreekt, zodat dagelijkse processen als energie, water en betalingsverkeer gewoon door kunnen blijven gaan.

Cybercriminaliteit. Criminelen gaan helaas ook met hun tijd mee.

Helaas gaan ook criminelen met hun tijd mee en worden hun methodes steeds sluwer. Steeds meer misdaad vindt plaats via het internet en het aantal mensen en bedrijven dat slachtoffer wordt van cybercriminelen neemt toe. Daarom gaan we de strijd opvoeren. We gaan onze digitale snelwegen beter beveiligen, we verhogen de straffen voor cybercriminelen en we versterken onze opsporings- en veiligheidsdiensten met kennis en kunde.

Nieuwe technologie. Strenge eisen aan kunstmatige intelligentie.

Dankzij razendsnelle technologische ontwikkelingen kunnen criminelen slimmer en makkelijker mensen oplichten en voor de gek houden. Door kunstmatige intelligentie (AI) en deepfake-technologie wordt het steeds lastiger om echt van nep te onderscheiden en om criminele praktijken te herkennen. Het is daarom zaak dat we mensen weerbaarder maken tegen zowel bestaande als nieuwe vormen van digitale technologie en criminaliteit. Door digitale vaardigheden en kennis te versterken en door strengere eisen voor bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie maken we ons minder kwetsbaar. Het watermerken van deepfake- en AI-materiaal moet de norm worden.

Discriminatie en racisme. Veilige straten en vrijheid beschermen.

Elke vorm van discriminatie is onacceptabel en hoort niet thuis in ons land. Iedereen moet veilig zijn in Nederland en ook de vrijheid voelen om zichzelf te kunnen zijn. Of dat nou in een drukke winkelstraat is of in een sporthal.

We beoordelen mensen nooit op basis van hun afkomst, geslacht, kleur, ras, leeftijd, geloof, seksuele geaardheid of beperking. We treden daadkrachtig op tegen mensen die zich hier wel schuldig aan maken, zowel op straat als online. We komen met een wettelijk verbod op homogenezing, we gaan hate crimes zwaarder straffen en we stoppen overheidssubsidies voor organisaties die discrimineren of haatzaaien.

Antisemitisme. Steun voor de Joodse gemeenschap.

In Nederland zien we dat de Joodse gemeenschap onevenredig hard wordt geraakt door geweld en haat. Het aantal gevallen van antisemitisme neemt toe. Daarom verstevigen we onze aanpak van antisemitisme, via het strafrecht, het onderwijs en de sport. Ook willen we het ontkennen van de Holocaust verbieden. Het ontkennen van deze gruweldaad vormt een wezenlijk onderdeel van hedendaags antisemitisme en hoort niet thuis in onze samenleving.

Kinderen en gezinnen. Gelijke rechten voor elk gezin.

Voor ieder gezin in Nederland, in welke vorm dan ook, moeten gelijke rechten gelden. Liefde staat immers voorop en niet de samenstelling van een gezin. Daarom werken we aan wettelijke regelingen voor meerouderschap, gezag en draagmoederschap. Ook gaan we kijken hoe we de zorg voor mensen met een kinderwens kunnen verbeteren, wat hun relatievorm ook is. Intersekse kinderen willen we beter kunnen beschermen tegen medisch niet-noodzakelijke ingrepen.

Confidental Infomation